Vimmaa ja voimaa — Suomen Teiniliitto ja yhteiskunta 1939–1983

Soimetsä, Ville; Jouhki, Essi; Lalu, Liisa; Okkonen, Ville; Rentola, Kimmo; Roselius, Aapo
Nimeke: Vimmaa ja voimaa — Suomen Teiniliitto ja yhteiskunta 1939–1983
Tekijät: Soimetsä, Ville (Kirjoittaja)
Jouhki, Essi (Kirjoittaja)
Lalu, Liisa (Kirjoittaja)
Okkonen, Ville (Kirjoittaja)
Rentola, Kimmo (Kirjoittaja)
Roselius, Aapo (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523632295
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 9.10.2023
Hinta: 31,90 € (29,00 € alv 0 %)

Kustantaja: Teos
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 487
Tuoteryhmät: Tietokirjallisuus
Historia
Yhteiskunta ja talous
Kirjastoluokka: 32.4 Ikäryhmien asema yhteiskunnassa
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: oppilasjärjestöt, opiskelijajärjestöt, opiskelijaliikkeet, nuorisojärjestöt, lukiolaiset, politisoituminen, opiskelijapolitiikka, kouludemokratia, historia, poliittinen historia, sosiaalihistoria
Oi nuoruus! Ja Teiniliitto - sieltä ponnistivat uudet sukupolvet, joita ilman yhteiskunta ei katso eteenpäin.
Oppikoulun yläluokkalaisten järjestö Suomen Teiniliitto oli huippukaudellaan maamme suurin ja yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisin nuorisojärjestö. Sen vahvimmat ja kuohuttavimmat vuodet ajoittuvat 1960-70-lukujen vaihteeseen. Liitolla oli silloin yli satatuhatta jäsentä, valtakunnallinen toimintaverkosto, laajasti luettu Teinilehti ja tunnustettua sananvaltaa koulujen uudistuksiin liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi se oli kasvualusta yhteiskunnallisesti aktiivisten nuorten etujoukolle.
Tämä kirja kertoo Teiniliiton vaiheista ja roolista suomalaisen yhteiskunnan kehityksessä sotien väliseltä ajalta aina 1980-luvulle asti. Teinit ansaitsevat kokonaisen tarinansa, kertomuksen koululaisliikkeen vimmasta ja voimasta. Se ulottuu kuuliaisuuden ajasta valppauteen, murroksesta valtataisteluun ja romahduksesta hiipumiseen. Se antaa äänen myös tunteen palolle, joka nuorisolle kuuluu.
Teoksen kirjoittajat Ville Soimetsä, Essi Jouhki, Liisa Lalu, Ville Okkonen, Kimmo Rentola ja Aapo Roselius ovat historiantutkijoita Turun, Jyväskylän, Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Runsaan kuvituksen on toimittanut Jouko Aaltonen.


Suosittelemme myös: